Anti Troep Groep Rozenburg

'Opruimen wordt de nieuwe Norm!'

Laatste nieuws 2021

Woensdag 23 juni 2021

Eerder dit jaar diende de Anti Troep Groep wederom een burgerinitiatief in.                                          De gemeente Rotterdam kent jaarlijks budgetten toe aan activiteiten die de samenleving veraangenamen. Gelukkig is Rotterdam erg blij met ons als goedkope arbeidskrachten, daarom konden we dit keer een aantal afvalkarren aanschaffen.                                                                   Uiteraard zijn we dankbaar voor het vriendelijke gebaar, toch blijft de hoop bestaan dat er een einde komt aan het wegwerptijdperk en dat ons prachtige 'materieel', liever een ander doel zal dienen.
Zondag 06 juni 2021

De Anti Troep Groep is vandaag 3 jaar actief!                             Wonderwel zijn er het afgelopen jaar aardig wat Rozenburgers (misschien wel door ons) geïnspireerd om in actie te komen tegen het toenemende straatvuil in Rozenburg.  Onze groep bestaat ondertussen uit zo'n 18 zeer gedreven mensen.

 

Dinsdag 25 mei 2021

Deze week hield Arden uit groep 7 van basisschool de Rozenhorst zijn spreekbeurt over het probleem van zwerfvuil en het werk van de Anti Troep Groep. Aansluitend ging hij met zijn klas de straat op om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zijn meester was onder de indruk en beloonde hem met een hoog cijfer, namelijk een 9,3 (!!!)

Woensdag 06 januari 2021

Naar aanleiding van een typische vondst de Firma VOOGT Graaftechniek in Leidschendam aangeschreven met onderstaande boodschap:

"Vanochtend tijdens ons twee wekelijkse opruimochtend vonden wij onder aan de Calandbrug bij Rozenburg een vuilniszak die gedumpt was, met daarin diverse werkbrieven van uw firma.
De inhoud van de vuilniszak lag verspreid over straat, tussen het groen en in het water.

We vermoeden dat deze zak met afval is achter gelaten door een chauffeur van uw firma.
Wij zouden het op prijs stellen wanneer u uw werknemers aanspreekt op hun gedrag en ze te stimuleren afval op de juiste manier weg te gooien."


Nieuws 2020

Donderdag 24 september 2020Ilona, één van onze ATG vrijwilligers is in Delft samen met een aantal collega's op pad geweest om zwerfafval op te ruimen rondom hun kantoorgebouw. 

Een geweldige teambuildingsactiviteit. Het verbindt, geeft een goed gevoel, je bent lekker even buiten èn niet onbelangrijk, het is coronaproof!


Zaterdag 19 september 2020

Voor de tweede keer sinds ons bestaan deed de Anti Troep Groep mee aan de WORLD CLEANUP DAY. Geen feestelijke organisatie, maar gewoon aan de slag. Zonder poespas op pad met grijper, handschoenen en een vuilniszakken. De inzet van de kinderen was hartverwarmend en biedt hoop voor de toekomst. Zullen zij de generatie zijn die onze wegwerpmaatschappij gaan hervormen?
Maandag 24 augustus 2020

In het kader van het platform 'Sterker door Ideeën' heeft de Anti Troep Groep een plan ingediend om werpbakken te plaatsen bij de in- en uitritten van Rozenburg. Op deze plekken rapen we steevast grote hoeveelheden, blikjes, flesjes en andere verpakkingen. Hoe fijn zou het zijn als, in ieder geval, een deel daarvan netjes in zo'n bak terecht komt? Voor meer informatie kun je kijken op de betreffende website. Het hele maand oktober kan er gestemd worden op de meest gewenste plannen.


Maandag 27 juli 2020

Bij stichting Leve de Landtong kwam onlangs het verzoek om een flyer te maken vanwege veel achtergelaten (poep)troep op de Landtong. 

Omdat het opruimen van troep onze kernactiviteit is, ontstond er een samenwerking. Eigenlijk ligt het al in de naam besloten dat een ‘flyer’ zal gaan zwerven, dus bedachten we dat dat ook juist de bedoeling zou zijn. En flyer op groeipapier met een zomerbloemen zadenmix! 

Rien Vreugdenhil zorgt voor de verspreiding van de boodschap èn de bloemenzaden.  


Zondag 14 juni 2020

De Anti Troep Groep is zelfs van invloed buiten Rozenburg. Vandaag ontvingen we een berichtje van Marjolijn.

Zij volgt onze website al enige tijd en heeft zich door ons laten inspireren. Samen met haar man besloot ze om een opruimwandeling door de polder te maken. 

Jammer genoeg leverde dit ook een teleurstellende hoeveelheid rommel op! 

(We zijn benieuwd of ze dit nieuwsberichtje hier, over haarzelf, zal ontdekken.)


Zaterdag 06 juni 2020

Tot onze grote teleurstelling bestaan we vandaan alweer 2 jaar. Hoewel we ook het afgelopen jaar weer bergen aan vuilniszakken hebben gevuld met 'verwilderde troep', lijkt er maar geen einde aan te komen. Sterker nog: We hebben de indruk dat het probleem alsmaar groter wordt. 

Toch geven we het niet op. Gedeelde smart is halve smart. De kracht zit 'm in ons collectief!Woensdag 29 januari 2020

Tijdens het 'bedankfeessie' in Ahoy afgelopen december raakten we in gesprek met iemand van Buurt Bestuurt. Iedere actieve buurtcomité kreeg de mogelijkheid een 'Wildcard' mee te nemen. Hier kom men een nijpend probleem in de wijk op aankaarten, waarna de gemeente Rotterdam beloofde het op korte termijn aan te pakken. In Rozenburg zijn alle Buurtcomités ingesukkeld, dus wij dachten daar geen aanspraak op te kunnen maken. Tot wij werden benaderd door Ronald Bijnaar, wijkmanager in Rozenburg. 

Vandaag heeft er een gesprek plaatsgevonden. In dit gesprek hebben we een wens ingediend. De haalbaarheid van deze wens zal onderzocht worden. Hierover later meer... 


Vrijdag 24 januari 2020

Het is ons duidelijk dat we inmiddels 'op de kaart' staan bij de Gebiedscommissie, want ook wij ontvingen een uitnodiging om aan te schuiven op de ochtend dat het Rotterdamse College op bezoek kwam. Een uitgelezen kans om kennis te maken met diverse beleidsmakers èn om onze Burgemeester de hand de schudden. Jammer genoeg was er geen gelegenheid om het zwerfvuilprobleem in Rozenburg te bespreken. 


Nieuws 2019

Zaterdag 07 december 2019

Samen met vele andere vrijwilligers, was de Anti Troep Groep uitgenodigd voor het ‘Bedankfeessie’ van de gemeente Rotterdam in sportpaleis Ahoy. Vrijwilligers werden getrakteerd op een gezellig avondje met eten, drinken en entertainment. Op deze manier werden we bedankt voor onze inzet voor een veilig, schoon en groene gemeente. De Rozenburgers waren ruim vertegenwoordigd en daar kunnen we best een beetje trots op zijn.


Zaterdag 21 september 2019

Wat hadden we een schitterende dag voor de Rozenburgse editie van de WORLD CLEANUP DAY! Naar schatting hebben we met zo’n 40 mensen ons dorp bevrijd van 60 (!!!) zakken zwerfvuil.
De collectieve ergernis (en verdriet) over dit toenemende probleem werd op vele plekken met elkaar besproken. En ondanks dat het voelde als ‘Dweilen met de kraan open’, is de onderlinge saamhorigheid tegelijk een enorme kracht. We blijven hopen op meer bewustwording onder àlle verantwoordelijke partijen! 

 

Woensdag 07 augustus 2019

Deze dag hadden we ons werk gebied verplaatst naar Ouddorp voor de Boskalis Beach Cleanup. Het was geweldig om op deze stralende gelijkgestemden te ontmoeten en samen. Het strand (èn indirect de zee) te verlossen van onze verstikkende troep.

 

Woensdag 19 juni 2019

Al geruime tijd liepen we met het idee om het 'Plasticprobleem' wat meer onder de aandacht te brengen in Rozenburg. Hoe konden we dat beter doen door Matthijs Lievaart (inderdaad de zoon van) uit te nodigen om een Lezing te geven. Matthijs is, zoals sommigen zullen weten de initiatiefnemer van 'Doe mee, verlos de zee!' Hij kwam met het idee om op stranden zogenaamde 'jutbakken' neer te zetten, zodat wandelaars de aangespoelde rommel vanuit zee kunnen verzamelen.

Er bleek veel betrokkenheid in de vragen en discussie na afloop. Het was een inspirerende, leerzame avond. Ook dank aan de heer Becker en de medewerkers van Residence Roosenburch, voor het belangeloos beschikbaar stellen van de ruimte en het schenken van koffie en thee.

 

Donderdag 06 juni 2019 ANTI TROEP GROEP BESTAAT 1 JAAR!

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Anja en Angélique voor de eerste keer op pad gingen om zwerfvuil op te ruimen. Naar aanleiding van deze eerste woensdagmiddag is de Anti Troep Groep geboren. Terugkijkend op het afgelopen jaar, zien we ontwikkelingen die we vooraf niet hadden bedacht. Dat we in een korte tijd zouden uitgroeien tot een groep van zo’n 12 gelijkgestemden die in verschillende samenstellingen geregeld de handen uit de mouwen steekt, dat we met onze giechel in de krant zouden belanden, dat we gebruik mochten gaan maken van de ruimte van de Groenploeg en dat we erkenning zouden krijgen van de gemeente in de vorm van een subsidiebedrag.

We hebben ze niet exact geteld, maar we vermoeden dat we inmiddels gezamenlijk al meer dan 100 zakken vol met troep van de straat, langs het water, uit struiken en sloten hebben gevist.
Onze eerste verjaardag stemt ons echter niet vrolijk. Wij zullen pas feestvieren op de dag dat we onszelf opheffen, omdat we niet meer nodig zijn.


Vrijdag 31 mei 2019

Tijdens de fondsenbijeenkomst eerder dit jaar werden wij aangemoedigd om een Burgerinitiatief in het dienen voor de aanschaf van kleding en werkmateriaal. Dat hebben we gedaan en onlangs is deze door de Gebiedscommissie goedgekeurd.
Sinds vandaag zijn wij daardoor de trotse bezitters van werkkleding met ons logo. 
Geregeld werd ons de vraag gesteld of we door bureau Halt aan het werk waren gezetIn ons nieuwe tenue kan daar geen verwarring meer over bestaan.

Eerder dit jaar werden we door de firma Heerema verrast met een prachtige elektrische bakfiets. Veel dank aan Vincent Doedee, die zich binnen het bedrijf inzet voor duurzame initiatieven. Het maakt het verzamelen en afvoeren van de vuilniszakken een stuk eenvoudiger.

  

Zaterdag 18 mei 2019

Sinds de lancering van onze Facebookpagina kregen wij diverse reacties van mensen die ons graag wilden komen helpen, maar niet in de gelegenheid zijn om dat op een woensdagochtend te doen. Speciaal om deze mensen tegemoet te komen zijn we een keer afgeweken van onze woensdagochtend-routine en op een zaterdagochtend vuil gaan ruimen. 

Vanochtend  maakten we kennis met nieuwe mensen en hebben onderwijl stukken van de Landtong en Boulevard onder handen genomen. Denise Tol, communicatiemedewerker van de gemeente Rotterdam, maakte een video-impressie.


 Vrijdag 22 februari 2019

Informatiebijeenkomst in de bibliotheek over de verschillende fondsen binnen onze gemeente. Wij zijn uit nieuwsgierigheid ook even wezen kijken. Het lijkt er op dat plannen en initiatieven van burgers serieus worden genomen en waar mogelijk financieel ondersteund. Wij kwamen er met een hoofd vol informatie vandaan, maar zullen er zeker ons voordeel mee doen!

 

Woensdag 09 januari 2019

Het nieuwe jaar zijn we gestart gegaan met een bezoek aan Bianca Tiegelaar 'De SchoonMoeder' van het Westland. Het was een inspirerende ochtend waarin we onze gedachten over zwerfafval hebben laten gaan. We hebben tips, weetjes en ideeën uitgewisseld en ervaringen gedeeld. De SchoonMoeder van het Westland heeft er twee SchoonZussen bij! Nieuws 2018

Maandag 15 oktober 2018

Sinds de 'lancering' van onze Facebookpagina hebben we (boven verwachting) veel positieve reacties ontvangen. Vooral de enthousiastelingen die ons daadwerkelijk willen bijstaan in onze missie maken ons blij. Momenteel zijn we in contact met de Groenploeg en de Gemeente. Wellicht dat we in de toekomst gebruik kunnen maken van een gemeenschappelijke ruimte. Zo kunnen we ons gezamenlijk inzetten voor een schoon en verzorgd Rozenburg.


Woensdag 26 september 2018

Kennisgemaakt met Brenda Schulte. Zij is Wijkregisseur bij ons in Rozenburg. Veel tips en adviezen gekregen waar we de komende tijd mee aan de slag kunnen gaan.

 

Dinsdag 25 september 2018

We hebben er beide totaal geen 'kaas van gegeten', maar het is ons gelukt om een Facebookpagina in elkaar te knutselen. Vandaag is ie officieel openbaar. Zie hier het resultaat