Anti Troep Groep Rozenburg

Goed voorbeeld doet goed volgen!

Laatste Nieuws 2023

Woensdag 01 maart

Het heeft even geduurd, maar vanochtend heeft de gouden tegel, die grotendeels gemaakt van plastic afval uit de Rotterdamse wateren mooi plekje gekregen.
Op de tegel leest u de tekst. 'HIER BEGINT DE ZEE. Zorg dat afval niet in zee belandt. Ruim het op.'
U kunt de tegel aantreffen bovenaan de Boulevard op het voetpad richting de pont.                             

                                                                                                                                                                                      Vrijdag 13 januari

NIEUWJAARSBORREL

De Anti Troep Groep begint met een gezellige Nieuwjaarsborrel in Café de Rots. Gastvrouw Jennie Westerhof is tenslotte óók een ATG'er.

 

Woensdag 09 november

ANTI TROEP GROEP ONTVANGT GOUDEN TEGEL

Niet alleen langs het water, maar elke plek in Rozenburg is het begin van de zee als het om vervuiling gaat. Het afval dat op straat belandt komt via putten in ons riool, tevens waait het de sloot of Waterweg in. Zo komt een groot deel van het zwerfafval uiteindelijk terecht in zeeën en oceanen. Dan is het onderdeel van de wereldwijde vervuiling: de plastic soep.
De gemeente Rotterdam legt de komende tijd 50 gouden tegels in de stad en hoopt daarmee mensen bewust te maken van de noodzaak om afval in de bak te gooien. We zijn immers samen verantwoordelijk voor een schone gezonde leefomgeving.                                                                     Ook het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat gaan tegels op hun locaties leggen. De eerste tegel is op 1 september 2021 gelegd door wethouder Bonte (Duurzaamheid) en museumdirecteur Bert Boer bij het Maritiem Museum Rotterdam.
De tegels zijn gemaakt door Better Future Factory. Zij produceerden de tegels helemaal van plastic afval. Een groot deel van dat afval is zelfs afkomstig uit Rotterdamse wateren.                                   Voor meer informatie: https://rotterdamcirculair.nl/hierbegintdezee/                                                                                                                                                                                                 Woensdag 26 oktober      

DEN HARTOGH STEUNT DE ANTI TROEP GROEP

Transportbedrijf Den Hartogh kent sinds 2019 het platform, Den Hartogh Community Cares (DHCC)
om werknemers te stimuleren deel te nemen aan maatschappelijk verantwoorde evenementen en sociale / duurzame initiatieven te ondersteunen.

Een van deze werknemers is buurman van een ATG’er.            Hij was degen die de Anti Troep Groep aandroeg.
Eerder dit jaar hebben wij in gesprek met Ramon Molendijk, ambassadeur van DHCC, onze wensen bekend kunnen maken.
Woensdag was het zover en hebben wij uit handen van Ramon en een aantal van zijn collega’s         4 splinternieuwe exemplaren van de door ons geliefde afvalkarren in ontvangst kunnen nemen.
Dankzij buurman Jan, Ramon en collega’s is er nu voor iedere ATG’er zo’n ergonomisch hulpmiddel beschikbaar. Onze dank is groot!


                                                                                                                                                                           Donderdag 14 juli

BELONING VOOR 4 JAAR INSPANNING

Twee jaar geleden vonden we eigenlijk al dat we als groep een etentje hadden verdiend, maar om welbekende redenen moesten we het diverse keren uitstellen. Onlangs is het er toch van gekomen en konden we tegelijk ons 4-jarig bestaan 'betreuren'. We toastten op de wens dat we niet meer nodig zouden zijn. Mocht dat ooit gebeuren, spreken we af dat we als groep een andere taak op ons gaan nemen, want in tussen zijn we ook een beetje aan elkaar gehecht geraakt.                                         Dank aan ónze Jennie van café De Rots en Pepe van La Caleta. Mede dankzij hen beleefden we een onvergetelijke avond!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Woensdag 25 mei  

LEZING 150 JAAR NIEUWE WATERWEG

Eind januari ontvingen wij bericht van de bibliotheek in Maassluis:
“In mei organiseren een korte lezingenserie rondom het 150-jarige bestaan van Het Scheur / de Waterweg. We benaderen het thema vanuit zeer diverse invalshoeken.
Een verhaal over ‘Zwerfvuil langs de oevers’ zou hier prachtig in passen.
Ik wil u dan ook vragen of jullie de mogelijkheid hebben hier in Maassluis over jullie organisatie, over de aangespoelde rommel, water en zwerfvuil te komen vertellen?

We gedreven in het ruimen van zwerfvuil, maar het geven van lezing is een ander verhaal. Gelukkig wilde Gradus deze ‘handschoen oppakken’ en zo geschiede.
Jaren lang werkzaam in het Rotterdamse havengebied en alweer een tijd actief bij de Anti Troep Groep gaf hij een inkijkje in het probleem van zwerfvuil langs de waterkant.
Geen grote opkomst van toehoorders, maar met het handjevol geïnteresseerden konden we na afloop ervaringen delen en sloten we af met de hoopvolle conclusie dat er in de loop der jaren toch ook al veel verbeterd is.

                                                                          

November 2021

Op de valreep ontving de Anti Troep Groep een donatie uit het Deltaport Donatiefonds. Van dit bedrag hebben we extra afvalkarren kunnen aanschaffen.                                            Erg fijn dat hierdoor nog meer deelnemers ergonomisch aan de slag kunnen, want zwerfvuil ruimen is zwaar werk.


Dinsdag 12 oktober 2021

STRATEGIE MARIEN ZWERFVUIL

Naar schatting komt er zo'n 8 tot 12 miljard kilo zwerfafval in de Nederlandse wateren terecht. Zo ook in de Rotterdamse wateren. Wie wel eens langs de Waterweg (Het Scheur) wandelt weet hoeveel van die rommel aanspoelt langs de oevers.

Rivieren zijn een belangrijke bron van afval in zee. Dat afval is schadelijk voor mens, dier en milieu. Bovendien ziet het er rommelig uit. Via rivieren komt een groot deel van het zwerfafval terecht in zeeën en oceanen. Dan is het onderdeel van de wereldwijde vervuiling. Plastic afval zorgt voor microplastics in het water. Grotere stukken breken onder invloed van zonlicht, zuurstof en wrijving af in kleinere stukjes. Deze kleine stukjes plastic worden door vissen en andere dieren vaak gezien als voedsel. Wanneer wij deze dieren eten komt ook het plastic in ons lichaam.

De ambitie is dat Rotterdamse wateren in 2050 afvalvrij zijn.

De Anti Troep Groep gaat meehelpen om samen met inwoners, bedrijven en andere organisaties uit de regio afval uit het water en langs de oevers op te ruimen en te voorkomen dat er afval in het water komt.

Rotterdam heeft een Strategie Marien Zwerfafval gemaakt. Deze strategie omvat een brede aanpak om de Rotterdamse wateren schoon te krijgen en schoon te houden.


Woensdag 23 juni 2021

AANSCHAF AFVALKARREN

Eerder dit jaar diende de Anti Troep Groep wederom een burgerinitiatief in.                                          De gemeente Rotterdam kent jaarlijks budgetten toe aan activiteiten die de samenleving veraangenamen. Gelukkig is Rotterdam erg blij met ons als goedkope arbeidskrachten, daarom konden we dit keer een aantal afvalkarren aanschaffen.                                                                   Uiteraard zijn we dankbaar voor het vriendelijke gebaar, toch blijft de hoop bestaan dat er een einde komt aan het wegwerptijdperk en dat ons prachtige 'materieel', liever een ander doel zal dienen.
                                                                                                                                                                                  Zondag 06 juni 2021

DRIE JAAR ACTIEF!

De Anti Troep Groep is vandaag 3 jaar actief!                          Wonderwel zijn er het afgelopen jaar aardig wat Rozenburgers (misschien wel door ons) geïnspireerd om in actie te komen tegen het toenemende straatvuil in Rozenburg.  Onze groep bestaat ondertussen uit zo'n 18 zeer gedreven mensen.

 

Dinsdag 25 mei 2021

SPREEKBEURT

Deze week hield Arden uit groep 7 van basisschool de Rozenhorst zijn spreekbeurt over het probleem van zwerfvuil en het werk van de Anti Troep Groep. Aansluitend ging hij met zijn klas de straat op om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zijn meester was onder de indruk en beloonde hem met een hoog cijfer, namelijk een 9,3 (!!!)

 

Donderdag 24 september 2020   

Ilona, één van onze ATG vrijwilligers is in Delft samen met een aantal collega's op pad geweest om zwerfafval op te ruimen rondom hun kantoorgebouw. 

Een geweldige teambuildingsactiviteit. Het verbindt, geeft een goed gevoel, je bent lekker even buiten èn niet onbelangrijk, het is coronaproof!


Zaterdag 19 september 2020

Voor de tweede keer sinds ons bestaan deed de Anti Troep Groep mee aan de WORLD CLEANUP DAY. Geen feestelijke organisatie, maar gewoon aan de slag. Zonder poespas op pad met grijper, handschoenen en een vuilniszakken. De inzet van de kinderen was hartverwarmend en biedt hoop voor de toekomst. Zullen zij de generatie zijn die onze wegwerpmaatschappij gaan hervormen?
                                                                                                                                                                                                  Maandag 24 augustus 2020

In het kader van het platform 'Sterker door Ideeën' heeft de Anti Troep Groep een plan ingediend om werpbakken te plaatsen bij de in- en uitritten van Rozenburg. Op deze plekken rapen we steevast grote hoeveelheden, blikjes, flesjes en andere verpakkingen. Hoe fijn zou het zijn als, in ieder geval, een deel daarvan netjes in zo'n bak terecht komt? Voor meer informatie kun je kijken op de betreffende website. Het hele maand oktober kan er gestemd worden op de meest gewenste plannen.


Maandag 27 juli 2020

Bij stichting Leve de Landtong kwam onlangs het verzoek om een flyer te maken vanwege veel achtergelaten (poep)troep op de Landtong. 

Omdat het opruimen van troep onze kernactiviteit is, ontstond er een samenwerking. Eigenlijk ligt het al in de naam besloten dat een ‘flyer’ zal gaan zwerven, dus bedachten we dat dat ook juist de bedoeling zou zijn. En flyer op groeipapier met een zomerbloemen zadenmix! 

Rien Vreugdenhil zorgt voor de verspreiding van de boodschap èn de bloemenzaden.  


Zondag 14 juni 2020

De Anti Troep Groep is zelfs van invloed buiten Rozenburg. Vandaag ontvingen we een berichtje van Marjolijn.

Zij volgt onze website al enige tijd en heeft zich door ons laten inspireren. Samen met haar man besloot ze om een opruimwandeling door de polder te maken. 

Jammer genoeg leverde dit ook een teleurstellende hoeveelheid rommel op! 

(We zijn benieuwd of ze dit nieuwsberichtje hier, over haarzelf, zal ontdekken.)


Zaterdag 06 juni 2020

Tot onze grote teleurstelling bestaan we vandaan alweer 2 jaar. Hoewel we ook het afgelopen jaar weer bergen aan vuilniszakken hebben gevuld met 'verwilderde troep', lijkt er maar geen einde aan te komen. Sterker nog: We hebben de indruk dat het probleem alsmaar groter wordt. 

Toch geven we het niet op. Gedeelde smart is halve smart. De kracht zit 'm in ons collectief!Woensdag 29 januari 2020

Tijdens het 'bedankfeessie' in Ahoy afgelopen december raakten we in gesprek met iemand van Buurt Bestuurt. Iedere actieve buurtcomité kreeg de mogelijkheid een 'Wildcard' mee te nemen. Hier kom men een nijpend probleem in de wijk op aankaarten, waarna de gemeente Rotterdam beloofde het op korte termijn aan te pakken. In Rozenburg zijn alle Buurtcomités ingesukkeld, dus wij dachten daar geen aanspraak op te kunnen maken. Tot wij werden benaderd door Ronald Bijnaar, wijkmanager in Rozenburg. 

Vandaag heeft er een gesprek plaatsgevonden. In dit gesprek hebben we een wens ingediend. De haalbaarheid van deze wens zal onderzocht worden. Hierover later meer... 


Vrijdag 24 januari 2020

Het is ons duidelijk dat we inmiddels 'op de kaart' staan bij de Gebiedscommissie, want ook wij ontvingen een uitnodiging om aan te schuiven op de ochtend dat het Rotterdamse College op bezoek kwam. Een uitgelezen kans om kennis te maken met diverse beleidsmakers èn om onze Burgemeester de hand de schudden. Jammer genoeg was er geen gelegenheid om het zwerfvuilprobleem in Rozenburg te bespreken. 


 

Zaterdag 07 december 2019

Samen met vele andere vrijwilligers, was de Anti Troep Groep uitgenodigd voor het ‘Bedankfeessie’ van de gemeente Rotterdam in sportpaleis Ahoy. Vrijwilligers werden getrakteerd op een gezellig avondje met eten, drinken en entertainment. Op deze manier werden we bedankt voor onze inzet voor een veilig, schoon en groene gemeente. De Rozenburgers waren ruim vertegenwoordigd en daar kunnen we best een beetje trots op zijn.


Zaterdag 21 september 2019

Wat hadden we een schitterende dag voor de Rozenburgse editie van de WORLD CLEANUP DAY! Naar schatting hebben we met zo’n 40 mensen ons dorp bevrijd van 60 (!!!) zakken zwerfvuil.
De collectieve ergernis (en verdriet) over dit toenemende probleem werd op vele plekken met elkaar besproken. En ondanks dat het voelde als ‘Dweilen met de kraan open’, is de onderlinge saamhorigheid tegelijk een enorme kracht. We blijven hopen op meer bewustwording onder àlle verantwoordelijke partijen! 

 

Woensdag 07 augustus 2019

Deze dag hadden we ons werk gebied verplaatst naar Ouddorp voor de Boskalis Beach Cleanup. Het was geweldig om op deze stralende gelijkgestemden te ontmoeten en samen. Het strand (èn indirect de zee) te verlossen van onze verstikkende troep.

 

Woensdag 19 juni 2019

Al geruime tijd liepen we met het idee om het 'Plasticprobleem' wat meer onder de aandacht te brengen in Rozenburg. Hoe konden we dat beter doen door Matthijs Lievaart (inderdaad de zoon van) uit te nodigen om een Lezing te geven. Matthijs is, zoals sommigen zullen weten de initiatiefnemer van 'Doe mee, verlos de zee!' Hij kwam met het idee om op stranden zogenaamde 'jutbakken' neer te zetten, zodat wandelaars de aangespoelde rommel vanuit zee kunnen verzamelen.

Er bleek veel betrokkenheid in de vragen en discussie na afloop. Het was een inspirerende, leerzame avond. Ook dank aan de heer Becker en de medewerkers van Residence Roosenburch, voor het belangeloos beschikbaar stellen van de ruimte en het schenken van koffie en thee.

 

Donderdag 06 juni 2019 ANTI TROEP GROEP BESTAAT 1 JAAR!

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Anja en Angélique voor de eerste keer op pad gingen om zwerfvuil op te ruimen. Naar aanleiding van deze eerste woensdagmiddag is de Anti Troep Groep geboren. Terugkijkend op het afgelopen jaar, zien we ontwikkelingen die we vooraf niet hadden bedacht. Dat we in een korte tijd zouden uitgroeien tot een groep van zo’n 12 gelijkgestemden die in verschillende samenstellingen geregeld de handen uit de mouwen steekt, dat we met onze giechel in de krant zouden belanden, dat we gebruik mochten gaan maken van de ruimte van de Groenploeg en dat we erkenning zouden krijgen van de gemeente in de vorm van een subsidiebedrag.

We hebben ze niet exact geteld, maar we vermoeden dat we inmiddels gezamenlijk al meer dan 100 zakken vol met troep van de straat, langs het water, uit struiken en sloten hebben gevist.
Onze eerste verjaardag stemt ons echter niet vrolijk. Wij zullen pas feestvieren op de dag dat we onszelf opheffen, omdat we niet meer nodig zijn.


Vrijdag 31 mei 2019

Tijdens de fondsenbijeenkomst eerder dit jaar werden wij aangemoedigd om een Burgerinitiatief in het dienen voor de aanschaf van kleding en werkmateriaal. Dat hebben we gedaan en onlangs is deze door de Gebiedscommissie goedgekeurd.
Sinds vandaag zijn wij daardoor de trotse bezitters van werkkleding met ons logo. 
Geregeld werd ons de vraag gesteld of we door bureau Halt aan het werk waren gezetIn ons nieuwe tenue kan daar geen verwarring meer over bestaan.

Eerder dit jaar werden we door de firma Heerema verrast met een prachtige elektrische bakfiets. Veel dank aan Vincent Doedee, die zich binnen het bedrijf inzet voor duurzame initiatieven. Het maakt het verzamelen en afvoeren van de vuilniszakken een stuk eenvoudiger.

  

Zaterdag 18 mei 2019

Sinds de lancering van onze Facebookpagina kregen wij diverse reacties van mensen die ons graag wilden komen helpen, maar niet in de gelegenheid zijn om dat op een woensdagochtend te doen. Speciaal om deze mensen tegemoet te komen zijn we een keer afgeweken van onze woensdagochtend-routine en op een zaterdagochtend vuil gaan ruimen. 

Vanochtend  maakten we kennis met nieuwe mensen en hebben onderwijl stukken van de Landtong en Boulevard onder handen genomen.


                                                                                                                                                                                     Vrijdag 22 februari 2019

Informatiebijeenkomst in de bibliotheek over de verschillende fondsen binnen onze gemeente. Wij zijn uit nieuwsgierigheid ook even wezen kijken. Het lijkt er op dat plannen en initiatieven van burgers serieus worden genomen en waar mogelijk financieel ondersteund. Wij kwamen er met een hoofd vol informatie vandaan, maar zullen er zeker ons voordeel mee doen!

 

Woensdag 09 januari 2019

Het nieuwe jaar zijn we gestart gegaan met een bezoek aan Bianca Tiegelaar 'De SchoonMoeder' van het Westland. Het was een inspirerende ochtend waarin we onze gedachten over zwerfafval hebben laten gaan. We hebben tips, weetjes en ideeën uitgewisseld en ervaringen gedeeld. De SchoonMoeder van het Westland heeft er twee SchoonZussen bij! Maandag 15 oktober 2018

Sinds de 'lancering' van onze Facebookpagina hebben we (boven verwachting) veel positieve reacties ontvangen. Vooral de enthousiastelingen die ons daadwerkelijk willen bijstaan in onze missie maken ons blij. Momenteel zijn we in contact met de Groenploeg en de Gemeente. Wellicht dat we in de toekomst gebruik kunnen maken van een gemeenschappelijke ruimte. Zo kunnen we ons gezamenlijk inzetten voor een schoon en verzorgd Rozenburg.


Woensdag 26 september 2018

Kennisgemaakt met Brenda Schulte. Zij is Wijkregisseur bij ons in Rozenburg. Veel tips en adviezen gekregen waar we de komende tijd mee aan de slag kunnen gaan.

 

Dinsdag 25 september 2018

We hebben er beide totaal geen 'kaas van gegeten', maar het is ons gelukt om een Facebookpagina in elkaar te knutselen. Vandaag is ie officieel openbaar. Zie hier het resultaat